Prishtina Parlamenti: Qendra naten: Hotel Grand: Salla e madhe e Sporteve: Sheshi i Skenderbeut:
Emblema Vendndodhja Qendra e qytetit Statistika Popullsia -dendësia 560,000 - 600,000 (v.2000) banorë 661 (v.2000) banorë/km² Sipërfaqja 854 km² Administrata Shteti Republika e Kosoves Qarku Adresa e kuvendit Posta 10000 Prefiksi telefonik +381 38 Faqe zyrtare Komuna e Prishtinës Politika Kryetar Isa Mustafa Partia udhëheqëse LDK Kodi Postar i Kosovës - 10000 Prishtinë
Prishtina (pa shq.: Prishtinë ; serbisht: Priština / Приштина, Tondokument dëgjo ? / Licensa) është kryeqyteti i Kosovës si dhe qendër e komunës dhe rajonit me të njëjtin emër në Kosovë.
Prishtina njëherit është edhe qyteti më i madhë dhe më i banuar në Kosovë. Tabela e përmbajtjeve
Historiku
Gjurmët e banimit në Prishtine dhe rrethine i gjejmë që në parahistori. Lokalitetet e Neolitit të hershëm, si në Matiçan, Graçanicë, Ulpianë etj. pastaj në epokën e bronzit, deri te etnokultura dardane që nga shek. VIII e VI p.e. sonë e vërteton ketë. Në të dhënat historike të shkruara deri në shek. XIV, për Prishtinën kemi të dhëna të pakta e fragmentare. Shkrimet e para për Prishtinën si një fshatë janë bërë nga Johan Kantakuzes, perandor i Bizantit i cili përmend kishën e Shën Mërisë. Infrastruktura
Duket se qendra e Prishtinës së sotshme gjatë periudhave historike ka lëvizur nga kohërat e vjetra si Ulpiana (Ulkiana) deri te mesjeta e hershme Artana si qytet xehetarësh. Gjatë sundimit Osmane qyteti fillon të fitoi edhe rendësin tregtare për regjionin. Nga popujt e regjionit të Ballkanit, Prishtina është e njohur si tregu i arit. Demografia
Kultura
* Të folurit në Prishtinë * Prishtina Jazz Festival
Marrur nga Wiki
Krenar qe jam Shqipetar
Mesazhi i modifikuar nga Pejani - E Shtunë, 15/11/2008, 18:18