| Kujtim Gjonaj skenarist. Të shumtë janë skenarët që Kujtim Gjonaj ka shkruar për Kinostudion “Shqipëria e Re”,skenarë këto që përfshinë qoftë filmin artistik qoftë atë dokumentar. Pas viteve 90’ Kujtim Gjonaj ka qenë për një kohë Drejtor i Alba Filmit dhe më pas krijoi një shtëpi prodhuese filmike, “Bota Shqiptare”, ndërmjet të cilës vazhdon krijimtarinë e tij profesionale. Kjo shtëpi prodhuese është edhe një shtëpi botimi ma anë të së cilës Botuesi Gjonaj prodhon biografitë e figurave të shquara të kombit si Ali Pasha Tepelenën, Faik Konica, Jeonim De Rada, Naim Frashëri, Nënë Tereza, Sulejman Pitarka, etj. Këto biografi i shërbejnë më pas si bazë për skenarët e filmave dokumentarë mbi këto figura. Me dokumentarin “Enciklopedi që ecën më këmbë” ai u nderua me Çmimin e Parë në Festivalin e 12-të të Filmit Shqiptar. Skenarist Filma Artistik 1979 -- Këshilltarët 1983 -- Ata ishin katër 1982 -- Cirku në fshat 1976 -- Thirrja Filma Dokumentar “Bukureshti” “Ditët e fundit të një luani” “Enciklopedi që ecën më këmbë” “Gjuhë që nuk vdes” “Jeronim De Rada” “Kur këndon bilbili” “ Meteori i skenës” “Me detin brenda” “Shembja e idhujve” Filma Vizatimorë “Bilbili dhe mbreti” “Fotografitë” “Gurgdhendësi” “Ka ndodhur dikur dhe vazhdon përsëri” “Kohë moderne” “Kungulleshka” “Mirazh në shkretëtirë” “Zemër qeni dhe besë ujku” Regjia Filma Dokumentar “Bukureshti” “Ditët e fundit të një luani” “Djemtë e Valiasit” “Enciklopedi që ecën më këmbë” “Gjuhë që nuk vdes” “Jeronim De Rada” “Kur këndon bilbili” “ Meteori i skenës” “Me detin brenda” “Shembja e idhujve” Filma Vizatimorë “Bilbili dhe mbreti” “Fotografitë” “Gurgdhendësi” “Ka ndodhur dikur dhe vazhdon përsëri” “Kohë moderne” “Kungulleshka” “Mirazh në shkretëtirë” “Zemër qeni dhe besë ujku” Prodhues Filmash Filma Dokumentarë “Bukureshti” “Ditët e fundit të një luani” “Enciklopedi që ecën më këmbë” “Gjuhë që nuk vdes” “Jeronim De Rada” “Kur këndon bilbili” “ Meteori i skenës” “Me detin brenda” “Shembja e idhujve” Filma Vizatimorë “Bilbili dhe mbreti” “Fotografitë” “Gurgdhendësi” “Ka ndodhur dikur dhe vazhdon përsëri” “Kohë moderne” “Kungulleshka” “Mirazh në shkretëtirë” “Zemër qeni dhe besë ujku” Çmime e Tituj 2006 Çmimin e Parë për Filmin Dokumentar në Festivalin e 12-të të Filmit Shqiptar me filmin dokumentar “Enciklopedi që ecën më këmbë”.
|