| Esat Mysliu regjizor dhe skenarist, ka lindur në Gollobordë të Rrethit të Korçës në 22 prill 1946. Studion për Skulpturë në Liceun Artistik dhe më pas punon si gazetarë i revistës “Hosteni” . Diplomohet Në Akademinë e Arteve dhe në vitin 1975 mbaron edhe kursin pasuniversitar për regjisor filmi. Në vitin 1986 specializohet në Itali po për regjizurë. Punon pranë Kinostudios “ Shqipëria e Re”. Realizon disa filma artistikë dhe disa filma dokumentarë. Shumë prej tyre do të vlerësohen me çmime kombëtare e ndërkombëtare si p.sh.: Çmimin "Dokumentarin më i mirë" në Festivalin e Filmit Arkelogjik në Rovereto,Itali në vitin 2005 për dokumentarin “Apollonia e Ilirisë”,Çmimin “Kult” në vitin 2005.Filmi i tij “Të zhdukurit” ka marrë vlerësime të larta në SH.B.A Regjisor Film Artistik 1998 -- Nata 1989 -- Vitet e pritjes 1987 -- Rrethi i kujtesës 1985 -- Hijet që mbeten pas 1984 -- Nata e parë e lirisë 1982 -- Rruga e lirisë 1977 -- Zëmra që nuk plaken 1977 -- Ata ishin katër Film Dokumentar “Apollonia e Ilirisë” “Homos Balkanicus –Liqeni i Prespës” “Koha jonë” "Fshati pa emër" “Manastiri i Ardenicës” “Meteorat” “Nuk harrojmë” “Të zhdukurit” “Onufri” “Tunel” “Udhëtim në Malin e Shenjtë” “Vajza me pata” Skenarist 1987 -- Rrethi i kujtesës 1977 -- Ata ishin katër Çmime e Tituj 2005 Çmimin “Kult” Çmimin "Dokumentari më i mirë" në Festivalin e Filmit Arkelogjik në Rovereto,Itali për dokumentarin “Apollonia e Ilirisë”
|